onsdag, 16 december 2009 20:25

»Luigi - från skuggan till rampljuset«

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Ingen annan TV-spelsfigur har blivit så mycket förbisedd som Luigi. Trots att hans förmåga att hoppa på Goombas och rädda prinsessor är lika slipad som Marios har han alltid fått stå i skuggan och se på när hans äldre bror tagit emot ovationerna. Men den som väntar på sin chans väntar aldrig för länge...

Luigis karriär startade i arkad- och NES-spelet Mario Bros. - en av Nintendos stora succéer i mitten av 1980-talet. Luigi skapades för att Mario Bros. skulle få ett tvåspelaralternativ och egentligen var han bara en Mario med grön i stället för för färg på kepsen och overallen. Då Luigi precis som Mario höll till bland rör fick även han bli rörmokare till yrket och då Mario hade varit med tidigare blev Luigi lillebrodern.
Åren efter Mario Bros. fick Luigi fortsätta nöja sig med att bara vara ett alternativ för spelare två, vilket var fallet i exempelvis Super Mario Bros. och Super Mario Bros. 3. Et stort undantag var Super Mario Bros. 2. Här kunde man för första gången se en Luigi som inte bara var en karbonkopia av Mario, utan som hade en egen personlighet med förmågor som skilde sig från broderns. I Super Mario Bros. 2 syntes det att Luigi var längre än Mario och att han kunde hoppa både längre och högre än sin bror, även om han inte var lika snabb på att lyfta upp rovor och fiender.

DEN STÄNDIGE TVÅAN

När Game Boy introducerades blev det till en början inte ens spelbara roller för lillebrodern. I spel som t.ex. Tetris och Game Watch Gallery deltog Luigi endast som en figur vid sidan om själva spelandet.
Till Super NES blev det fyra lite större framträdanden. Men fortfarande fick Luigi ingen större publicitet i jämförelse med Mario - endast andraspelalternativ i bl.a. Super Mario World och Super Mario All-Stars (där man i och för sig kunde välja Luigi framför Mario i The Lost Levels) Även i Super Mario Kart var det möjligt att välja Luigi som hvudfigur, men återigen med exakt samma förmågor som Mario. Rollspelet Super Mario RPG lanserades aldrig officiellt i Europa, men i denna för oss anonyma klassiker kunde man skymta den grönklädde rörmokaren.
Luigi har faktiskt precis som Mario klätt sig i rött, men av förklariga själ endast till Nintendos virtul Boy (vilken ju endast kunde visa grafik i svart och rött). Av de fåtal spel som tillverkades till systemet ingick Luigi i två - Mario´s Tennis och Mario Clash.

INGEN SUPER LUIGI 64

När det första spelet till Nintendo 64 - Super Mario 64 - visades var det många som undrade var Luigi tagit vägen och varför inte Nintendo lagt in ett tvåspelaralternativ i spelet. Luigi tagit syntes inte till någonstans, inte ens i slutet av spelet då till och med Yoshi dök upp. Hade Luigi böja glömmas bort?
Svaret kom några månader och varvtider senare, då Luigi tilldelades sin första 64-bitsroll i Mario Kart 64. Här fick den grönklädde brodern till och med första banan uppkallad efter sig - Luigi Raceway. I Mario kart 64 fick man även för första gången hör Luigis röst, vilken var något allvarligare än Marios glada stämma.
Efter gokartåkningen blev Mario mer och mer uppmärksammad. Han samlade stjärnor och mynt i tre Mario Party-spel, slog och slog boogies och birdies i Mario Golf smashade den nyblivna konkurrenten Waluigi på näsan i Mario Tennis. Och vem kan glömma Luigis framträdanden i Super Smash Bros., där han en som de fyra hemliga kombattanterna skickade motståndarna långt bort från arenan med sina Fireball, Luigi Cyclone och Super Jump Punch?
Trots dessa roller fick Luigi aldrig chansen att bli den riktiga hjälten i ett Nintendo 64-spel. I Paper Mario frågade han till och med Mario om han fick följa med på äventyret, bara för at få ett bestämt nej till svar. Men redan här hade Luigi planerat att inom en snar framtid dra ut på sitt eget äventyr...

LILLEBROR AVANCERAR

När Nintendo lanserade Game Boy Advance fick Luigi direkt en roll i Super Mario Advance, där han i klassisk Super Mario Bros. 2-stil visade vägen med sin spänst. Precis som i originalet hoppade Luigi höst och längst, men hans styrka hade fortfarande inte nått upp i samma klass som Marios.
Strax därefter var det dags att sladda runt bland banan- och koopa-skal i det avancerade Mirio Kart-spelet Super Circuit. Även här fick Luigi en egen bana - den regniga och sliriga Luigi Circuit i Lightning Cup. Men trots roller i över 30 olika spel under drygt 15 års tid hade Luigi dittills aldrig fått huvudrollen i ett spel. Men så en dag...

STJÄRNA ÖVER EN NATT I HERRGÅRDEN

På Nintendo Space World 2000, under premiärvisningen av Nintendo GameCube, visades ett kort filmklipp från en spöklik herrgård. Inuti herrgården syntes en mycket Mario-lik siluett i mörkret. Det var nog inte många av åskådarna på plats i Makuhari Messe som trodde att siluetten tillhörde någon annan än Mario, men när den gröna kepsen och det karaktäristiska L:et blev synligt var överraskningen och starten för Luigis plats i rampljuset ett faktum.
Filmklippet var en demonstration för Luigi´s Mansion - det första spelet där Luigi själv har huvudrollen. Att ge den yngre Mario-brodern chansen i det första spelet till Nintendo GameCube är ett vågat drag av Nintendo, men efter ett par steg i herrgården råder det inget tvivel om att Luigi har tagit tillvara på förtroendet.
Vilka uppdrag som väntar åt Luigi i framtiden återstår att se. Klart är i alla fall att han fått en välförtjänt plats i rampljuset efter mer än 15 år i Marios skugga.

LUIGI MARIO

Vad heter egentligen Luigi iefternamn? Svaret på den frågan är Mario! Brödernas fullständiga namn är alltså Mario Mario och Luigi Mario. Alla spel som har namnet i titeln kan man med andra ord tolkas som både Marios och Luigis spel.

LUIGIS KARRIÄR

        NES
        Mario Bros.
        NES Open Tournament Golf
        Super Mario Bros.
        Super Mario Bros. 2
        Super Mario Bros. 3
        Yoshi´s Cookie
         
         
         
        GAME BOY
        Baseball
        Game Watch Gallery
        Game Watch Gallery 2
        Game Watch Gallery 3
        Qix
        Tetris
        Yoshi´s Cookie
         
         
         
        SUPER NES
        Super Mario All-Stars
        Super Mario Kart
        Super Mario RPG
        Super Mario World
         
         
         
        VIRTUAL BOY
        Mario Clash
        Mario´s Tennis
         
         
         
        NINTENDO 64
        Mario Golf
        Mario Kart 64
        Mario Party
        Mario Party 2
        Mario Party 3
        Mario Tennis
        Paper Mario
        Super Smash Bros
         
         
         
        GAME BOY COLOR
        Mario Golf
        Mario Tennis
        Super Mario Bros. Deluxe
         
         
         
        GAME BOY ADVANCE
        Mario Kart: Super Circuit
        Super Mario Advance
        Super Mario World: Super Mario Advance 2
         
         
         
        NINTENDO GAMECUBE
        Luigi´s Mansion
Läs 2179 gånger
Mer i denna kategori: « Bästa Mario-spelet

Veckans fråga

Har du köpt Mario Strikers: Battle League Football som släpptes 10 juni?

Meddelande!

Omröstningsresultat är dolt för offentlig visning.

Du har inte behörighet att rösta i denna omröstning.

Denna omröstning kommer att stängas 3 månader från nu

Inget svar valts. Försök igen.
Välj antingen befintliga alternativ eller ange ditt eget, men inte båda.
Please select minimum {0} answer(s).
Please select maximum {0} answer(s).
/sv/arkivet/ovrigt/omrostningar?catid=12&format=json&id=529&task=poll.vote&view=poll
529
radio
bottom 200

Kalender